De grote gele kwikstaart is er weer

dscn9596

Veel vogelsoorten doen iets wat veel mensen ook wel zouden willen: ze brengen de winter ergens anders door dan de zomer. Dat is niet alleen prettig voor de vogels, die vooral hun voedsel achterna reizen, maar ook voor ons. Het betekent dat je in de zomer andere vogels kunt zien dan in de winter. Waardoor de hobby dus niet snel gaat vervelen.

Nu het november is, is het hoogtepunt van de vogeltrek alweer achter de rug. En kun je in je eigen omgeving vogels verwachten die je al een half jaar niet gezien hebt. Eén van mijn persoonlijke favoriete ‘wintergasten’ is de grote gele kwikstaart.

Dit is met zijn sierlijke lange staart, zijn knalgele reet en zijn mooie lichtgele onderkant niet alleen een heel mooi vogeltje, hij vertoont zich in de winter ook nog graag in Nederlandse steden. Vooral op plekken waar water in de buurt is en waar ook nog platte daken zijn, kun je nu grote gele kwikstaarten verwachten.

Waarom een vogel die broedt in de buurt van mooie snelstromende beken met rijkelijk begroeide oevers er voor kiest om de winter door te brengen tussen stinkende grachten en lelijke daken is mij een raadsel, maar wat maakt het uit? Als je nu door de stad loopt en goed om je heen kijkt, kun je een felgekleurd vogeltje luid roepend door de straten zien vliegen. En dat lijkt me pure winst.