De havik

DSCN9184

Roofvogels zijn natuurlijk spectaculaire vogels. Ze zijn groot, snel, vliegen behendig en stralen iets ongenaakbaars uit. En ze boezemen andere dieren angst in, al zijn er wat dat betreft grote verschillen tussen de verschillende soorten roofvogels die je in Nederland aantreft.

De meest voorkomende roofvogel, de buizerd, jaagt maar weinig dieren schrik aan. De buizerd doet liever niet te moeilijk en richt zich vooral op het vangen van muizen en mollen. Ook torenvalken en de meeste soorten uilen eten vooral muizen. Andere vogels hebben maar weinig te vrezen van deze rovers.

Dat het ook anders kan, bewijst de havik. Deze prachtige vogel is een meedogenloze jager die vooral vogels eet. Zijn hoofdmenu bestaat uit duiven en spreeuwen. Daar valt voor een vogelliefhebber mee te leven, maar helaas houdt de havik het daar niet bij.

Want waar hij zich vestigt, zijn maar weinig vogelsoorten nog veilig. Dat geldt niet alleen voor allerlei leuke kleine vogeltjes, maar ook voor andere roofvogels. De meeste uilen zijn hun leven niet meer zeker met haviken in de buurt, en ook sperwers, wespendieven en torenvalken verdwijnen in gebieden waar veel haviken zijn.

En alsof dat nog niet erg genoeg is, heeft de havik ook eekhoorn op zijn menu staan. De eekhoorn, het schattigste zoogdier uit de Nederlandse natuur, heeft het zonder havik al moeilijk genoeg. Met de havik valt kortom weinig te lachen. Dat zie je al aan de wrede, chagrijnige blik in zijn ogen op de foto hierboven.

Toch kennen ook haviken liefde. Sterker nog: ze hebben al in januari het voorjaar in de bol en beginnen dan aan de balts, het ‘liefdesspel’. Ze maken daarbij veel kabaal. Dat is prettig, want hierdoor kun je midden in de winter al tekenen van het voorjaar in de natuur ontwaren.

Laatst hoorde ik de kekkerende, schreeuwende geluiden die de havik uitbrengt tijdens de balts. Ik was nieuwsgierig, want ik heb nooit gezien hoe haviken elkaar het hof maken. Gelukkig vond ik het liefdespaar vrij snel. De twee haviken zaten samen in een boom. Maar echt liefdevol zag het er niet uit. De foto hieronder is de beste foto die ik van de situatie heb weten te maken. Het lijkt nog het meest op een echtelijke ruzie tussen twee roofvogels, maar misschien waren ze gewoon niet gesteld op pottenkijkers. Helaas heb ik haviken nu nog steeds op weinig sympathieks kunnen betrappen.

P1010072