De ijsvogel

P1050372

In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, houdt een ijsvogel niet van ijs. Want waar ijs ligt, kan hij niet vissen en als hij niet kan vissen, kan hij niet eten. IJsvogels kunnen dus niet tegen strenge winters en hebben het in vorstperiodes moeilijk. Ze worden dan iets minder voorzichtig en daarom kon ik er afgelopen week eindelijk eentje goed op de foto zetten. Meestal lukt dat me niet, omdat ijsvogels schuw zijn. Je ziet ze vooral vaak op hoge snelheid voorbij vliegen en ze laten zich niet tot dichtbij benaderen.

En dat is jammer, want de ijsvogel is een van de mooiste vogels die we hebben. Hij is, vergeleken met veel andere Nederlandse vogels, onwaarschijnlijk fel gekleurd. Het zien van een ijsvogel went daarom nooit. Hoe vaak je ze ook ziet, je kunt toch elke keer weer versteld staan van het prachtige, diepe blauw en de mooie oranje borst. Het uiterlijk van de ijsvogel is prachtig om naar te kijken.

Dit kun je van zijn gedrag niet zeggen. De ijsvogel slaat kleine visjes dood tegen takken voordat hij ze opeet en is tegenover soortgenoten zeer agressief. Het eigen territorium wordt fel verdedigd. Als jonge ijsvogels het nest eenmaal hebben verlaten, worden ze een paar dagen later door hun ouders weggejaagd en moeten ze op zoek naar hun eigen plek.

Omdat ijsvogels veel jongen per jaar kunnen grootbrengen, betekent dit dat ze zich steeds verder verspreiden door Nederland, op zoek naar geschikte broedplekken. Dus kunnen we op steeds meer plekken van deze prachtige vogel genieten. Zolang ze in strenge winters niet massaal kapotvriezen, natuurlijk.

In dat opzicht kan die onderlinge onvriendelijkheid ijsvogels nog wel eens in de weg zitten. Want ook in de winter kunnen ze elkaar niet luchten of zien. Vorige winter zag ik eens twee ijsvogels boven een klein wak zitten, veel ander water was dichtgevroren. Voor ijsvogels zijn dat barre tijden, ze kunnen maar een korte periode zonder eten. Maar in plaats van al hun energie te besteden aan het vinden van eten, waren de twee ijsvogels druk schreeuwend op elkaar in aan het hakken met hun snavels.

Blijkbaar is samenwerking ook in geval van leven of dood niet mogelijk en hebben ze in de winter elk hun eigen wak nodig. Nee, de ijsvogel is duidelijk een vogel die het van zijn uiterlijk moet hebben en niet van zijn innerlijk. Maar omdat ze zo mooi zijn, hoop ik toch dat veel ijsvogels de winter overleefd hebben.