De nijlgans

P1010802

Als er dan toch een vogel bestaat waar iedereen een hekel aan lijkt te hebben, moet het de nijlgans zijn. Veel vogels die weinig geliefd zijn kunnen nog wel op de sympathie van enkele vogelaars rekenen. Meeuwen, eksters en kraaien: het zijn stuk voor stuk slimme vogels die, als je er goed op let, fascinerend gedrag vertonen en ook nog mooi zijn. Als je maar wil, valt aan elke vogel wel iets prachtigs te ontdekken.

Dat geldt vast ook voor de nijlgans, alleen hoor ik daar nooit iemand over. Veel natuurliefhebbers mogen hem niet, want deze uit Afrika afkomstige exoot hoort eigenlijk niet thuis in de Nederlandse natuur. Toch doet de nijlgans het prima in Nederland.

De eerste exemplaren waren ontsnapte siervogels, dus er waren ooit mensen die voor hun plezier nijlganzen hadden. Inmiddels wordt de nijlgans beschouwd als een ‘invasieve exoot’, een soort die een bedreiging kan vormen voor de inheemse soorten.

Misschien komt het doordat de nijlgans er niet sympathiek uitziet. Hij is vrij kleurrijk en dat is mooi, maar die rare vlekken rond de ogen zien er nogal macaber uit. De koptekening lijkt op een soort boevenmasker.

Dan hebben we het nog niet gehad over het geluid dat deze vogel produceert. Watervogels staan er toch al niet om bekend dat ze mooi kunnen zingen, maar de roep van de nijlgans slaat alles. Die klinkt ronduit agressief.

De nijlgans is zeer bedreven in het verdedigen van zijn kuikens. Eieren en jongen van de meeste watervogels zijn een makkelijke prooi zijn voor roofdieren, maar bij de kroost van de nijlgans schijnt zelfs geen vos in de buurt te komen. De nijlgans kan namelijk zeer agressief reageren. Je ziet trouwens ook jonge nijlganzen in de winter, want deze exoot trekt zich maar weinig aan van onze seizoenen.

Door het agressieve gedrag en de aanvankelijke toename waren veel natuurliefhebbers, die toch al een hekel hebben aan exoten, bang dat nijlganzen andere vogelsoorten van hun plek zouden verdringen. De gemene nijlgans zou nesten van andere vogels inpikken en onze inheemse watervogels verjagen. Zoals wel vaker blijkt dit allemaal reuze mee te vallen. De toename van de nijlgans is inmiddels afgezwakt. Dat komt misschien doordat de nijlgans ook geen soortgenoten in de buurt van zijn nest tolereert en dus een groot territorium nodig heeft.

Eigenlijk lijkt de vogel weinig kwaad te kunnen, dus misschien wordt het eens tijd om de nijlgans te gaan waarderen. Ik ga daar zelf vanaf vandaag mijn uiterste best voor doen.