De ooievaar

DSCN2242

De ooievaar is een vogel waar bijzonder veel sympathie voor bestaat. Dat komt natuurlijk deels doordat ze met baby’s geassocieerd worden, maar die sympathie moet daarvoor al bestaan hebben. Een vogel waar iedereen een hekel aan heeft zal niet snel aan het krijgen van kinderen verbonden worden. Ik zie in ieder geval niet voor me dat mensen een levensgrote beeltenis van een stadsduif, zilvermeeuw of kraai in hun tuin zetten om te laten zien dat er gezinsuitbreiding heeft plaatsgevonden.

Maar wat maakt de ooievaar dan zo geliefd? Oké, het is een mooie vogel, maar dat geldt voor heel veel vogels. Ik denk dat het komt doordat hij precies de juiste afstand van mensen weet te bewaren. Want laten we wel wezen: dat de meeste vogels de neiging hebben om er meteen vandoor te gaan als je ze eens goed wil bekijken, is niet erg vriendelijk. En als ze te dichtbij komen is het ook weer niet goed: een meeuw die een broodje vis uit je handen jat zou er beter aan doen om eens uit je buurt te blijven en dat geldt ook voor vogels die je tuin of je auto onder schijten.

De ooievaar bewaart meestal precies de juiste afstand; hij maakt zijn nest op de voor hem bestemde nestpaal, blijft van voedsel af dat niet voor hem bestemd is, en vreet wel vervelende diertjes zoals kikkers en muizen.

Daarnaast gaat het goed met de ooievaar, hij neemt in aantal toe. De ooievaar confronteert ons dus niet met het gegeven dat we de natuur langzaam naar de klote helpen en ook dat is positief.

Allemaal redenen om dol te zijn op de ooievaar. De verontwaardiging was dan ook groot toen er afgelopen zomer twee maal een ooievaar werd beschoten, zoals te lezen is in dit nieuwsbericht.

Op zich mooi, die verontwaardiging, maar het staat wel in heel schril contrast tot de (geringe) aandacht die uitgaat naar nieuws over vogels waarmee het hartstikke slecht gaat. ik heb bijvoorbeeld niemand gehoord over dit bericht, waarin geschat wordt dat er alleen al in Groningen en Drenthe elk jaar 30000 jonge veldleeuweriken worden doodgemaaid.

Het zij de ooievaar gegund, al die positieve aandacht, maar een beetje scheef is het wel. Want wat mij betreft verdient de veldleeuwerik net zoveel sympathie.