De steenuil

DSCN7683

Uilen vind ik de leukste vogels die er zijn, met hun sierlijke voorkomen en hun mysterieuze levenswijze. In Nederland heb je vier soorten uilen die je op vrij veel plekken aan kunt treffen. Mijn persoonlijke favoriet is de steenuil.

Deze kleine uil houdt, in tegenstelling tot de meeste andere uilen, van het zonnetje. Hoewel hij zich vaak verborgen houdt in de holte van bijvoorbeeld een wilg, kun je hem met wat geluk goed zien zitten. De uil op de foto hierboven had de pech dat de wilg waar hij in woont net geknot was, waardoor er nauwelijks beschutting meer over was.

Toch zie je ook dit exemplaar nog makkelijk over het hoofd. Het valt op deze foto niet zo op, maar de steenuil is echt heel klein, hij is niet veel groter dan een merel. Op de onderstaande foto is dat beter te zien.DSCN7685

Op beide foto’s lijkt de vogel niet al te enthousiast over mijn aanwezigheid. Ik denk ten minste chagrijn te zien in de blik waarmee hij me aankijkt. Steenuilen zijn vrij schuw, het is wat dat betreft vervelend voor ze dat mensen zo enthousiast over ze zijn.

Dat kan tot lullige situaties leiden. Hier in de buurt was een steenuilennest waarvan veel mensen wisten waar het was. Bij een lokale tv-zender meende men, in navolging van het succes van Beleef de lente, dat het een goed idee was om het wel en wee van deze uilen met een cameraploeg te volgen. Uiteindelijk zagen de steenuilen zich genoodzaakt om te verhuizen, omdat ze niet gediend waren van deze paparazzi-praktijken.

Door dit soort verhalen, en ook doordat sommige mensen schijnen te denken dat het leuk is om een uil als huisdier te houden, wordt er vaak stiekem gedaan over de locaties waar uilen wonen. Vogelaars bespreken de beste plekken om uilen te bekijken vaak alleen in eigen kring.

Dat is heel vervelend als je zelf níet in die kring zit en dus niet weet waar deze plekken zijn. Vooral omdat vogelaars het liefst wel kenbaar maken dat ze de uilen gezien hebben, maar niet vertellen wáár dat dan precies is. Begrijpelijk, maar ook kinderachtig en frustrerend.

Gelukkig is het nu zomer: dan verraden de steenuilen hun plek nog wel eens. Ze beginnen al in de schemering te jagen om hun hongerige jongen te kunnen voeden. Tot mijn plezier heb ik laatst eindelijk weer eens een familie steenuilen ‘gevonden’. Kan ik eindelijk ook eens een locatie geheim houden ten overstaan van andere vogelaars en ondertussen wel laten merken dat ik een paartje steenuilen weet te zitten.