De visdief

devisdief

Als je in het westen of noorden van Nederland woont en in de zomer wel eens langs het water zit is de kans groot dat je zo nu en dan een visdief ziet. Deze vogel is hoofdzakelijk wit en lijkt qua grootte en door zijn zwarte petje enigszins op een kokmeeuw, en tegelijk is hij gestroomlijnd en heeft zijn vlucht wel wat weg van die van een zwaluw.

De naam visdief begrijp ik niet helemaal. Oké, hij eet vis, maar waarom deze vriendelijk ogende vogel een dief wordt genoemd is mij niet duidelijk. Volgens mij vangt de visdief zijn vis op volstrekt eerlijke wijze en jat hij deze van niemand. In tegenstelling tot bijvoorbeeld meeuwen, die daadwerkelijk vis van andere vogels (en soms zelfs van mensen) jatten. Maar die worden dan weer geen dief genoemd. Vreemd.

De visdief zoekt zijn voedsel door in de lucht boven helder water te hangen, op zoek naar kleine visjes die vlak onder het wateroppervlak zwemmen. Als hij deze eenmaal ziet zwemmen, duikt hij met een stootduik naar beneden. Hij pikt de visjes op uit het water en neemt ze mee in de lucht voordat hij ze zelf opeet of aan zijn jongen voert. De visdief heeft dus helder water nodig, anders kan hij vanuit de lucht niet zien waar zijn voedsel zwemt. Als je ergens visdiefjes boven het water ziet hangen, weet je dus dat het water redelijk schoon is en dat er waarschijnlijk vis zwemt.

De visdief behoort tot de familie sterns. Stuk voor stuk uitstekende vliegers die vanuit de lucht naar vis duiken en dus afhankelijk zijn van water, terwijl ze, in tegenstelling tot de meeste andere watervogels, vrijwel nooit zwemmen. Het zijn eigenlijk zeevogels, maar omdat Nederland nogal een waterrijk land is en de kust nooit echt ver weg is, kun je ze ook op veel plaatsen in het binnenland aantreffen. Zolang er maar helder water is waar vis zwemt. Zodoende kun je in de zomer zelfs in stadsparken het schelle geluid van deze vogel horen, want echt bang voor mensen zijn ze niet. Daarvoor zijn ze te druk bezig met vissen.

Visdiefjes zijn sociale dieren, je ziet ze vrijwel nooit alleen. Als je een beetje geluk hebt kun je ze met hele groepen tegelijk zien vissen. Een echt zomers tafereel, want aan het eind van de zomer vliegen deze uitstekende vliegers zoals zoveel Nederlandse zomergasten naar West-Afrika. Reden te meer om de komende tijd nog even goed van ze te genieten!