De wespendief

wespendief

De wespendief is één van de meest mysterieuze Nederlandse roofvogels. Het begint er al mee dat hij niet makkelijk te herkennen is: hij lijkt nogal op een buizerd. Ze hebben min of meer dezelfde kleuren en ook de silhouetten van beide vogelsoorten lijken in de lucht op elkaar. Een wespendief heeft een andere tekening, iets langere vleugels en een iets kleinere hals en kop, maar omdat er meestal geen buizerd ter vergelijking naast vliegt, vergt het enige oefening om dit te kunnen vaststellen.

De kans dat je een buizerd ziet is trouwens veel groter, want die zijn veel algemener dan wespendieven. Daar komt bij dat buizerds hier het hele jaar zijn, terwijl de wespendief pas rond mei arriveert. Hierdoor, en doordat wespendieven vrij schuw zijn, zie ik ze niet vaak. En dat is jammer, want het zijn prachtig beesten. Ik ben dan ook blij met bovenstaande foto, die ik vorige week maakte.

Het meest wonderlijke aan de wespendief is toch wel dat hij wespen eet. Het is een vrij grote roofvogel die hoog in de voedselketen staat. Hij heeft maar weinig natuurlijke vijanden en heeft de prooidieren dus voor het uitkiezen. Maar in plaats van dat hij zich richt op vogels, vissen of zoogdieren, kiest de wespendief ervoor om wespen en vooral de larven van wespen te eten.

Dit is niet alleen opmerkelijk omdat wespen vervelend kunnen steken, want daar heeft de wespendief door zijn speciale verenkleed geen last van. Het vreemdste eraan vind ik dat wespen nogal klein zijn en dus niet echt vullen. Maar ook hier heeft deze roofvogel gelukkig iets op gevonden: in plaats van de hele dag achter insecten aan te vliegen om genoeg voedsel binnen te krijgen, zweeft hij boven het bos. Hij bekijkt vliegende wespen en volgt ze richting hun nest.

Als hij eenmaal een wespennest gelokaliseerd heeft, gaat de wespendief erheen om de larven op te eten. Hij graaft de wespennesten met zijn klauwen uit, en sloopt ze dus om zijn maag te vullen. Een karaktertrek die me wel aanstaat, want als er één vervelend diertje in Nederland te vinden is, is het wel de wesp.

De wespendief is kortom een sympathieke vogel, waarvan we er wat mij betreft meer mogen hebben. Daarom is het jammer dat ze in augustus alweer richting Afrika vertrekken. Iets wat je van wespen helaas niet kunt zeggen.