De zwarte roodstaart

zwarte roodstaart
Van sommige vogels word ik altijd vrolijk. Neem nou de zwarte roodstaart. Dit kleine mooie vogeltje weet op de meest vervelende plekken nog een lach op je gezicht te krijgen. Hij lijkt namelijk een vreemde voorliefde te hebben voor troosteloze plekken.

De zwarte roodstaart komt van oorsprong vooral voor in rotsachtige gebieden, maar hij neemt ook genoegen met bebouwde gebieden, zolang het er maar een beetje rommelig is en er genoeg insecten te vinden zijn.

Ooit werkte ik enkele maanden op een lelijk industrieterrein. Het werk was saai en in de omgeving was weinig te horen of te zien. Maar juist op deze troosteloze plek hoorde ik elke dag een zwarte roodstaart zingen. Het heeft ervoor gezorgd dat de dagen wat sneller voorbij gingen.

Sindsdien ben ik nogal gehecht aan de zwarte roodstaart en ben ik gaan letten op de plekken waar ik hem hoor zingen. In mooie natuurgebieden hoor of zie ik ze meestal niet. Daar staan te weinig lelijke gebouwen. Wel kun je ze horen zingen op stations, zoals die van Utrecht en Amersfoort, en in stadscentra. Normaal gesproken geen plekken waar je naartoe gaat om vogels te kijken, simpelweg omdat daar weinig vogels zitten. En terecht. Maar de zwarte roodstaart lijkt er juist van op te leven.

Hoe lelijker de omgeving, hoe meer geschikt deze lijkt te worden voor de zwarte roodstaart. Misschien is dat ook de reden dat de soort in aantal toeneemt: doordat we de natuur steeds verder om zeep helpen en steeds meer plekken bebouwen, is er steeds meer plek voor de zwarte roodstaart.

Vorige week zag ik de vogel op de foto op een, inderdaad, godsgruwelijk lelijk betonblok in een lelijke haven. De zwarte roodstaart was kortom erg in zijn nopjes. Het weer was ook nog eens klote, en ook daar lijkt de zwarte roodstaart van op te knappen. Hij lijkt werkelijk overal de schoonheid van in te zien.

Zo hoorde ik er laatst, eind september, nog eentje zingen in de regen in Leidsche Rijn. Hij was absoluut de enige die daar op dat moment meende te moeten zingen. Gelukkig werkt zijn vrolijkheid aanstekelijk. Door zijn gezang werd het een stuk prettiger om daar op dat moment te fietsen. De zwarte roodstaart is kortom een vogel om te koesteren.