Een roodkeelduiker bij de pier in IJmuiden

DSCN8654

Bij IJmuiden aan Zee denk je niet meteen aan natuurschoon: het zijn vooral de rokende schoorstenen van de Hoogovens die de aandacht trekken in deze matig populaire badplaats. Toch kun je vanaf de pier tussen de zee en het Noordzeekanaal een mooi beeld krijgen van de dieren op zee.

Voor vissers een ideale plek: je ziet er veel mannen met hengels geroutineerd de ene na de andere vis omhoog halen. Ook voor het bekijken van zeevogels is de pier een goede locatie. Vooral in het winterhalfjaar zie je er veel vogelsoorten die je op het vasteland nauwelijks tegenkomt. Maar ook in de zomer loont het de moeite om de pier te bezoeken, al is het maar omdat het er dan, met een beetje geluk, wat minder hard waait en niet tyfuskoud is.

Toen mijn vriendin en ik er laatst waren, zwom er een roodkeelduiker, vogels die je zelden rustig kunt bekijken. Je ziet ze meestal snel voorbij vliegen boven zee, maar deze liet zich mooi zien.

DSCN8653

Het was waarschijnlijk een vermoeide vogel die per ongeluk in IJmuiden was beland, want roodkeelduikers broeden in Scandinavië en hebben hier in juni niks te zoeken.

Niet alleen ik werd enthousiast van deze vogel, zo bleek toen we een tijdje op de pier gingen zitten. Eerst kwamen we een echtpaar met een telescoop tegen. De vrouw vertelde dat ze mee deden aan de ‘eeuwige maandlijst’ (zoveel mogelijk vogels zien in zoveel mogelijk maanden). Toen ze hoorden dat er een roodkeelduiker bij IJmuiden aanwezig was moesten ze er heen, want deze vogel hadden ze nog niet op hun ‘juni-lijst’ staan. Toen ze hem eenmaal gezien hadden en een ‘bewijsplaatje’ met een telefoon hadden gemaakt, vertrokken ze weer. Dit leken me vrij serieuze vogelaars.

Even later verscheen een man met een verrekijker. Hij vertelde me enthousiast dat hij verderop futen aan het bekijken was toen hij tot zijn verbazing deze duiker zag. Hij had er nog nooit een gezien. Dit leek me een man die gewoon voor zijn plezier een rondje over de pier liep en genoot van de vogels die hij zag.

Weer wat later arriveerde iemand met een enorme camera die alleen oog voor de roodkeelduiker had: hij joeg een hele groep meeuwen weg om met zijn dure apparatuur maar zo dicht mogelijk bij de vogel te kunnen staan. Tien minuten later voegden zich twee andere fotografen bij hem. Dit drietal was het duidelijk meer om het fotograferen dan om de vogels te doen. Ondertussen schreeuwden twee jongens die met een hengel voorbij liepen dat daar inderdaad een prachtige pinguïn zwom. Ze vonden het een belachelijk tafereel.

Ja, als je er zo eens een uurtje voor ging zitten, kon je zien dat de roodkeelduiker veel los maakte bij het publiek op de pier. Ik hoop dat de vogel er geen last van heeft gehad en ondertussen weer ergens vrolijk midden op zee zwemt.