Karel de levensgenieter

Tekening: Shademan

Tekening: Shademan

Karel geniet als rups echt van het leven. Daarom schafte hij laatst onder andere een schitterende waterpijp en een dito zonnebril (een echte Rups Ban) aan. Karel heeft de ambitie om later een prachtige vlinder te worden, maar daar staat hij nu nog niet zo vaak bij stil. Karel leeft namelijk meer in het moment. 

Karel zegt hier zelf over: ‘Zolang ik nog een rups ben, neem ik het ervan. Neem nou het roken. Dat is als vlinder toch een stuk lastiger, dus dat zie ik als een goede stok achter de deur om er op tijd weer mee te stoppen. Het schijnt dat je als cocon ook heel gemakkelijk van je verslaving afkomt, dus ik maak me daar nu niet al te druk over. Als ik later een vlinder ben, lijkt het me prettig om op een zorgeloze jeugd terug te kunnen kijken. Het leven van een vlinder gaat namelijk niet bepaald over rozen.’

Karels moeder is al een tijdje dood, dus voor haar hoeft hij het roken niet te laten. ‘Ja, als mijn moeder nog had geleefd, had ik niet gerookt. Maar zij is helaas overreden door een oude man op een blauwe driewieler, dus ze weet nergens van. En wie mijn vader is weet ik zelf ook niet, dus zijn mening laat me koud. Toen ik nog een echte puber was, heb ik wel naar mijn biologische vader gezocht, maar mijn moeder had verschillende vriendjes tegelijk, dus was het lastig te achterhalen. Maar pa, als je dit leest: ik krijg nog geld van je!’

Karel let tegenwoordig wel steeds beter op zijn eetpatroon. Daarover zegt hij zelf: ‘Iedereen weet dat rupsen het gevaar lopen dat ze snel dik worden, maar ik ben ontzettend fanatiek aan het afvallen. Mijn pens is al best wel geslonken. En dat scheelt, vooral tijdens de wat langere wandelingen. Als dikke rups over een boomstam wandelen is echt niet te doen. Dan val je er soms af en lig je daar weer op je rug met al je poten omhoog. Dat is redelijk gênant naar je soortgenoten toe. Daarom eet ik tegenwoordig bijna geen fast food meer. Je wilt er toch goed uitzien. En roken houdt je slank hè?’

Wanneer we Karel naar zijn mening over de klimaatverandering vragen, horen we een bulderende lach. ‘Wat denk je nou zelf? Waarom zou ik tegen de klimaatverandering zijn? Als je je daar als rups tegen gaat verzetten, gooi je wel echt je eigen glazen in.’