Kraanvogels

P1050772

Twee keer per jaar zijn vogelaars in de ban van de kraanvogeltrek. Kraanvogels zijn iconische vogels: waar niet-vogelaars je medelijdend aan kunnen kijken wanneer je over de middelste zaagbek, beflijster of draaihals begint, begrijpen de meeste mensen nog wel dat je enthousiast wordt bij het zien van kraanvogels.

In Nederland broeden deze prachtige vogels slechts mondjesmaat, maar elk jaar verplaatsen grote groepen kraanvogels zich van hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa naar hun broedgebieden in Noord en Oost-Europa. Ook in Nederland kun je iets van de trek van deze majestueuze vogels zien.

Maar als je, zoals ik, in het westen van het land woont, moet je geluk hebben. Als er geen oostelijke wind is tijdens de kraanvogeltrek, zie je er in het westen meestal weinig van: hun vaste route gaat helaas langs de oostelijke helft van Nederland, dus alleen wanneer de kraanvogels door de wind uit koers raken, zie je ze in het westen.

Vaak is de kraanvogeltrek daarom een frustrerende aangelegenheid: op waarneming.nl zie je prachtige foto’s van kraanvogels die in mooie V-formaties over het oosten van het land vliegen, terwijl je hier in het westen uren naar de lucht kunt staren zonder ook maar één kraanvogel te zien. Dit is me de laatste jaren geregeld overkomen.

Vorig jaar had dit naar de lucht staren enig effect: ik zag in het voorjaar drie kraanvogels die de wind duidelijk in de rug hadden op hoge snelheid voorbij vliegen. Het ging zo snel dat ik er niet echt van heb kunnen genieten, maar toch: ik had ze gezien.

Ook dit voorjaar leek het spektakel aan me voorbij te gaan: al weken lang zag ik meldingen van grote groepen overvliegende kraanvogels in het oosten van het land, en af en toe kwamen er ook wat meldingen vanuit het westen. Maar ik zag ze nergens. Tot ik afgelopen vrijdag door de polder liep en in de verte zomaar vier kraanvogels zag staan.

De foto hierboven is het bewijs. Toegegeven: er zijn mooiere foto’s van kraanvogels gemaakt, maar het was een prachtige ervaring. Een ervaring die er hopelijk ook voor zorgt dat ik het komende najaar iets minder wanhopig naar de lucht ga turen tijdens de kraanvogeltrek.