Muizen in de kroeg

Tekening: Uit de schetsboeken van Shademan

Tekening: Uit de schetsboeken van Shademan

Net als veel mensen gaan ook veel muizen graag naar de kroeg. En zoals iedereen weet, houden muizen behoorlijk veel van kaas. Dus mag het geen verrassing heten dat kaas precies is wat ze volop verkopen in de muizenkroeg. Zonder plank, trouwens. Muizen houden niet van planken. Deze kaas wordt voorzichtig in pure alcohol gedrenkt, waardoor ook de kroeggangers onder de muizen een flink euforisch gevoel kunnen krijgen.

Onlangs werd er een nieuwe kroeg geopend in een even oude als schitterende boom, niet ver bij het hol van de familie Wouters vandaan. Ook de familie De Jong woont er op een kiezelsteenworp afstand vandaan. Meneer Wouters en meneer De Jong troffen elkaar dan ook in deze nieuwe, zeg maar gerust moderne, uitspanning. Dat kwam mooi uit, want die twee hadden genoeg te bespreken. Ze groeiden op in hetzelfde huis, maar toen daar ineens een kat werd aangeschaft, zagen beide families zich genoodzaakt om te verhuizen. Zo verloren ze elkaar een beetje uit het oog. Nu halen ze in de kroeg oude herinneringen op.

Meneer Wouters, die al aardig diep in het kaasblokje had gekeken, begint het gesprek: ‘Ja, ik weet het nog als de dag van gisteren. Dat we ons net allebei een weg door die plastic zak heen hadden geknaagd en aan dat verse brood begonnen, toen ineens dat mens thuis kwam en hysterisch begon te gillen omdat ze ons zag.’ Meneer De Jong schatert het uit en antwoordt: ‘Ha ha! Ja, mooi waren die tijden. Of toen jij ergens een blok kaas had gevonden, dat op had gegeten en er daarna pas achter kwam dat je deze uit een diervriendelijke muizenval had gejat!’

Dan wordt Meneer De Jong plotseling ernstiger en verandert zijn toon: ‘Maar ik blijf erbij dat het jouw schuld is dat ze een kat namen en we moesten verhuizen. Jij maakte het echt veel te bont toen je besloot om een nieuw gezin te stichten IN het bed van die mensen.’ Als Meneer Wouters dit hoort, springt hij op en gooit zijn blok kaas recht tegen het hoofd van zijn gesprekspartner. Hij schreeuwt uit: ‘Wat een gelul! Jij had het allang verpest toen je dat huisfeest gaf en zo ongeveer de hele buurt uitnodigde. Dat weet je zelf ook wel.’

Maar Meneer De Jong antwoordt niet meer. Hij is zo hard geraakt door het blokje kaas dat hij achterover van zijn barkrukje is gevallen en gelet op zijn bloedende hoofdwond lijkt hij er niet best aan toe. Zo blijkt maar weer dat het ook onder muizen niet altijd gezellig is in de kroeg.