Op zoek naar het ware lentegevoel? Let eens op de vogels!

P1010239

Hoewel je het niet zou zeggen, kun je er na een blik op de kalender moeilijk omheen: het is lente. Toch zijn de herinneringen aan de winter nog vers: je ziet nog steeds mensen met dikke jassen, mutsen, sjaals en handschoenen. En ook de gezichten van veel mensen staan nog steeds in de winterstand. Het is de afgelopen dagen dan ook niet bepaald lekker weer geweest.

Als je ondanks het weer toch in de lentestemming wil komen, kan ik je aanraden om eens op de vogels te letten. Veel vogels hebben het voorjaar al lang en breed in de bol. De meeste wintergasten zijn terug naar het Hoge Noorden en de zomergasten keren terug naar hun broedgebieden. En hoewel één zwaluw nog geen zomer brengt, kreeg ik bij het zien van de eerste boerenzwaluw gisteren toch een heel licht lentegevoel.

Dat komt ook doordat veel vogelsoorten al weken bezig zijn met de balts, het grote liefdesspel. Zoals de twee zoetsappige Turkse tortels bovenaan dit stukje. Van dat slijmerige gedoe van die vogels krijg je toch bijna zomerkriebels. Ja, van alles wijst erop dat de grote omslag naar de zomer onder de vogels onherroepelijk is ingezet. Steeds meer soorten beginnen te zingen en het eerste kievitsei is inmiddels alweer bijna twee weken geleden gevonden.

Voor vogelaars is dit één van de mooiste perioden van het jaar. Want nu keren er elke week weer andere soorten terug om hier te broeden. Dat zijn vaak vogelsoorten die je in de wintermaanden niet gezien hebt, omdat ze zo verstandig waren om de winter ergens anders door te brengen. Nu zijn ze weer vrolijk aan het zingen in hun broedgebieden.

En als ze daar eenmaal mee zijn begonnen, houden ze er niet meer zo snel mee op. In tegenstelling tot mensen raken vogels niet uit het veld geslagen als het na een paar mooie dagen ineens tijdelijk slecht weer is. Daar kunnen wij nog wat van leren.

Maar tot het zover is, hoop ik dat het binnenkort eens is afgelopen met dat tyfusweer, zodat ook wij eens echt kunnen genieten van het voorjaar.