Vogels in de storm

P1040979

Het zal niemand zijn ontgaan dat het vorige week donderdag hard waaide. Er was sprake van een flinke westerstorm. Hoewel er veel nadelen aan zo’n storm kleven, word ik er als vogelaar enthousiast van. Ik heb na een storm altijd goede hoop dat de meest spectaculaire zeevogels ineens in het binnenland opduiken.

Vogels kunnen door een storm namelijk flink uit koers raken en aangezien een storm vrijwel altijd uit het westen afkomstig is, hoop ik altijd dat dit betekent dat zeevogels mijn kant uit waaien. Na elke storm zijn er wel een paar voorbeelden van te vinden: jan-van-genten en andere spectaculaire zeevogels duiken ineens, ver in het binnenland, op in iemands tuin. Soms gewond, soms alleen gedesoriënteerd.

Maar telkens als ik vlak na een verwoestende wind vol goede moed naar buiten ga om eindelijk eens wat zee-eenden, alken en pijlstormvogels te kunnen zien, valt het me vooral op dat ik daar precies dezelfde vogels zie als voor de storm. Van de verwoestende impact van dergelijk natuurgeweld op de vogels lijkt geen enkele sprake.

Dus terwijl het openbaar vervoer in het hele land plat ligt, er in Groningen een lijnbus de sloot in waait, je overal op internet filmpjes ziet van mensen, zeecontainers en hele daken die wegwaaien en het KNMI spreekt van ‘maatschappij ontwrichtend weer’, zitten de spreeuwen, kraaien, eenden en reigers op dezelfde plek als voor de storm. Zoals je ziet op de foto hierboven was de tortel in mijn tuin ook niet echt onder de indruk van de harde wind, hoewel zijn veren er wat van in de war raakten.
P1040994

Kortom: ondanks de storm leek er onder de vogels helemaal niks aan de hand. Tot zaterdag, toen zag ik ineens een dwergmeeuw vliegen in de polder. Zoals je aan bovenstaande foto kunt zien was dit helaas wel op vrij grote afstand. Deze mooie, kleine meeuw is niet echt zeldzaam en ook geen typische zeevogel, maar volgens mij is het toch redelijk bijzonder dat ik er in januari één aantrof in het binnenland. Ze worden in de winter namelijk vooral aan de kust waargenomen.

Hoewel de vogel niet bepaald een verwarde indruk maakte, hij vloog rustig boven de plasjes en dook af en toe naar beneden, zoals dwergmeeuwen altijd doen, houd ik het er toch op dat deze vogel hier zomaar door de storm naartoe is gewaaid. Het arme dier!